In het nieuwe schooljaar gaan KBS Paulo Freire en KBS Torenschouw in de wijk Strijen samen verder als KBS De Toekomst. Dat is natuurlijk een mooie naam voor een basisschool en… de naam verwijst ook naar het verleden. Met name naar aardewerkfabriek De Toekomst, de laatste aardewerkfabriek in Oosterhout en sluitstuk van het bijzondere verleden van Oosterhout als pottenbakkersstad. Aardewerkfabriek De Toekomst was van ongeveer 1940 tot 1980 gevestigd in het centrum van Oosterhout.
Het woonhuis annex kantoor stond aan de Bredaseweg, waar nu Olympia en de Tatooshop zijn gevestigd. De fabriek liep door tot de Nieuwe Bouwlingstraat.De fabriek begon met het maken van beeldjes, maar we kennen de fabriek toch vooral van de miljoenen kop en schotels, mokken en andere serviesonderdelen die er gemaakt zijn. De fabriek werd niet voor niets 'de kommekesfabriek' genoemd.
Het verleden zichtbaar
Bij de opening van de nieuwe school op vrijdag 8 september 2023 opent ook een tentoonstelling en ervaringsatelier, die dit verleden zichtbaar maken. Alle groepen van de nieuwe school De Toekomst bezoeken de tentoonstelling. Er komt een speciale lesbrief met uitleg over de verschillende onderdelen. Ook bovenbouwgroepen van de andere Delta-scholen in de gemeente Oosterhout zijn van harte welkom om de tentoonstelling te komen bezoeken.
De kan van 'Het Melkmeisje'
De tentoonstelling begint met een stukje historie van Oosterhout als centrum van de pottenbakkers in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat de kan op 'Het Melkmeisje' van Vermeer zeer waarschijnlijk ook in Oosterhout gemaakt is? Leem voor de pottenbakkers was in Oosterhout makkelijk af te graven, onder andere op de plaats waar nu de school staat. Daardoor kon deze 'industrie’ zich hier goed ontwikkelen.
Ervaringsatelier
Aan de hand van oude foto’s wordt het productieproces van kop en schotels uitgelegd, een heel arbeidsintensief product. Via (digitale) interviews van een aantal oud-medewerkers van De Toekomst krijgt de werkdag van de medewerkers van toen kleur en horen de kinderen hoe het werken er in de jaren ‘70 was. Tenslotte is er een kleine showroom met producten uit de loop der jaren. In het ervaringsatelier kunnen de kinderen zelf iets maken van klei. De omgeving is ingericht als een echte werkplaats, met onder andere een prikklok, arbeidsvitaminen en een zoomer voor de pauze, zoals ze dat in De Toekomst ooit gewend waren.
Speciale uitnodigingen
Op 15 september 2023 is er een speciale middag voor oud- medewerkers van de Toekomst. Op 29 september 2023 is er een middag voor oud-leerkrachten van KBS Torenschouw en KBS Paulo Freire. Senioren van Het Senioren Collectief en Met Je Hart worden rechtstreeks uitgenodigd voor de tentoonstelling, omdat de tentoonstelling voor senioren interessant kan zijn, omdat voor hen een stukje uit hun verleden weer zichtbaar wordt. Ook de wijk wordt betrokken bij en van harte uitgenodigd voor de nieuwe school en de tentoonstelling.
Openingstijden
- De tentoonstelling is geopend van vrijdag 8 september tot vrijdag 13 oktober 2023.
- Voor publiek is de tentoonstelling open op woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 13.00 - 15.00 uur.
- Leerlingen van groep 8 van De Toekomst geven rondleidingen tussen 13.00 en 14.00 uur.
- De toegang is gratis.
De tentoonstelling werd ontwikkeld en gerealiseerd door Els Hoyng, Annet Hoyng en Hetty van Bekhoven, met ondersteuning van Heemkundekring 'De Heerlijkheid' en Cock Gorisse en met dank aan de Gemeente Oosterhout en Thebe Extra.